Erre a 8 dologra figyelj csillár és lámpa vásárláskor

2019. március 06.

Szoba vagy helyiség mérete

 
Míg egy csillár rendkívül jól mutat egy hatalmas aulában, nappaliban vagy előtérben, addig egy hosszú keskeny folyosón kicsit furcsának tűnhet egy csillár középen. Ilyenkor a falra érdemes tenni kisebb spotlámpákat, vagy lámpafüzéreket, hogy hangulatos, de praktikus maradjon a helyiség megvilágítása.
 

Belmagasság

 
Egy kis belmagasságú lakásban egy hatalmas gótikus csillár azt a hatást keltheti, mintha összehúzódna a mennyezet a padlóval. Így ha nem akarod, hogy még kisebbnek tűnjön a lakásod, inkább azokat a modelleket válaszd, amelyeknek égői szinte érintkeznek a plafonnal. Az ilyen lakásokba a modern és minimalista stílusú csillárokat szoktuk ajánlani.
 

Egyedire szabható, később változtatható

 
Amennyiben gyakran szereted váltogatni a lakásban lévő bútorokat és kiegészítőket, mert mindened a változás és az újítás, érdemes lehet olyan lámpákat választanod, amiknek cserélhetőek páldául a búrái, hogy mindig olyanra tudd őket változtatni, ami épp illik az otthonod aktuális hangulatához.
 

Ügyelj a páralecsapódásra a fürdőben

 
Nem minden lámpa bírja a fürdőszobai kiképzést, hiszen itt nemcsak víz van, de időnként hatalmas gőz is, amit nem minden típusú lámpa bír ki. Így érdemes megnézned, hogy milyen IP számmal (Ingress Protection - behatolás elleni védelem) rendelkezik az adott lámpa, hogy megtudd, lehet-e használni nyirkos vagy kültéri helyeken.
 

Gyerekbiztos

 
Rendkívül jó móka fel-lekapcsolgatni a lámpákat a gyerekeknek, de este 11-kor nem biztos, hogy ezzel akarsz majd foglalkozni. Érdemes emiatt olyan csillárt vagy lámpát választanod, amit nehezen érnek el a gyerekek, illetve ha kisbabád van, és nem tud sötétben elaludni, a dimmeres lámpával idővel rá tudod majd szoktatni, hogy teljes sötétségben is el tudjon majd aludni.
 

Egy csillár vagy több kislámpa

 
Természetesen ez főként attól függ, hogy milyen hangulatot szeretnél kialakítani az otthonodban, illetve milyen módon fogod majd kihasználni az új fényforrást. Érdemes lehet elgondolkodnod, hogy mit használnál ki jobban: egy gyönyörű nagy csillárt, vagy több kis spotlámpát, olvasólámpát vagy állólámpát az asztalok fotelek és kanapék körül.
 

Energiatakarékos

 
Talán ezt már fel sem kell jegyezni erre a listára, mivel még az EU is az energiatakarékos modelleket próbálja népszerűsíteni, arról nem is beszélve, hogy a LED-es lámpák lassan kiszorítják a piacról a régi típusú izzókat. Így ha nem akarsz hatalmas rezsiköltséget, válaszd az energiatakarékos modelleket, hogy még égőt se kelljen cserélned egy jó darabig bennük.
 

Fényforrás típusa

 
Mivel rengeteg féle lámpa és csillár kapható már a boltokban, fontos megnézned a fényforrás típusát is. Ez lehet például általános, kiegészítő, dekoratív, spot vagy egyfókuszú is, attól függően, hogy mekkora területet és milyen pontosan vagy erősen szeretnél megvilágítani.
 
Így már Te is tudod, hogy milyen támpontokat érdemes figyelembe venned csillár vagy lámpa vásárlás előtt, de ha kérdésed van, bátran írj nekünk e-mailt az info[kukac]villanyleo.hu címre, vagy keresd Takács Margit világítás tervező kolléganőnket a +36 20 386 9559 telefonszámon, hogy ki tudd használni ingyenes fénytanácsadás szolgáltatásunkat.
csillár vásárlás, csillárok vagy lámpák
további blogbejegyzéseink