Haladj a korral - szerezz be egy mennyezeti LED lámpát!

2019. január 28.

 
 
A lámpa és csillár webáruházak megjelenésével ma már szerencsére nem csak egy tucat lámpa közül kell válogatnod, ha fel akarod újítani a lakásod világítását, fontos szempont az is, ha spórolni is tudsz valahol a folyamat közben.
 
Mennyezeti LED lámpa
 
 
 
 

Energiatakarékos

 
Nyilván ez az első, ami eszünkbe jut a LED szó hallatán, no de miért is olyan energiatakarékosak ezek a típusú villanykörték? Azért, mert a LED lámpák 80%-kal hatékonyabbak, mint a hagyományos izzók.
 
Fontos kiemelni emiatt, hogy a LED lámpában termelt energia 95%-a fény lesz, s csak 5%-a távozik hőként. Ezzel szemben a fluoreszkáló lámpában termelt energia 5%-a lesz csak fény, és 95%-a távozik hőként. Ez nagyon lényeges, hiszen nem a hő miatt égetjük a lámpákat, hanem a fényerejük miatt.
 
Például egy 84W-os fluoreszkáló égő helyett elég egy 36W-os LED lámpát használnod. Ez pedig azt jelenti, hogy a hatalmas villamos erőművektől kevesebb energiára lesz szükség, mely hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb legyen az üvegházhatásra káros gázok mennyisége a levegőben.

   

Nem tartalmaz toxikus anyagokat

 
Sajnos mind a mai napig a legtöbb intézmény legyen az iskola, iroda, vagy rendelőintézet, az egészségre és a környezetre is káros neon csöveket használ, melyekben higany található. Ez pedig károsítja a környezetet, ha a kommunális hulladékok közé kerül.
 
A megfelelő szemétlerakó helyre történő elszállítás pedig igen költséges, így már csak emiatt is érdemes mennyezeti LED lámpára váltanod, hiszen az otthonodban nem éri meg olyan izzókat használnod, amiktől nem tudsz úgy megszabadulni, hogy az ne károsítaná a környezetet.
 

Kevesebb fénnyel biztosít optimálisabb világítást

 
A LED lámpák modern kialakításuknak köszönhetően jobb fényeloszlást biztosítanak, ami azt jelenti, hogy a kevésbé megvilágítani kívánt  területek, - például a plafon - nem kap olyan hangsúlyt a megvilágításban. Kevesebb energia felhasználással  így jobban tudsz majd fókuszált fényt kialakítani az új körtékkel - ha engedi ezt a mennyezeti LED lámpa struktúrája -, s csak azok a részek lesznek megvilágítva a helyiségben, amikre tényleg szükséged van.
 

Kevesebb fényszennyezés

 
A LED lámpákból nem kell annyit felszerelni, mint a régi típusú áramzabáló modellekből, így jobban tudod összpontosítani a fényt a megvilágítani kívánt területekre. Nem lesz így hatalmas díszkivilágítás ha nincs szükséged rá, és az esetlegesen veled együtt élő házi kedvenceidet sem fogod így este zavarni a bántóan fényes lámpákkal.
 

Magas élettartam

 
Mikor kellett utoljára új LED égőt venned? Nem is emlékszel már rá. Ezek nem olyanok, mint a régiek, amiket gyakran kéthavonta kellett cserélni. A LED égők 15-ször több ideig bírják a kiképzést, mint a hagyományos izzók, ami azt is jelenti, hogy kevesebb lesz hosszútávon a környezetre káros anyagok kibocsátása.
 
Természetesen ezt annak köszönhetik a LED lámpák, hogy más technológiával gyártott, masszívabb kialakításúak, emiatt szó szerint jobban bírják a strapát, mint a kényes hagyományos izzók.
 
A fel-le kapcsolgatás sem rövidíti meg az élettartamát a LED lámpáknak, így ha Te is az a típus vagy, aki folyton kapcsolgatja a villanyt, - hiszen ha nem a konyhában vagy, minek égjen ott a villany? - akkor ezeket a típusú fényforrásokat Neked találták ki a szakemberek. No de kik is ők?
 

Köszönjük Shuji Nakamura, Isamu Akasaki és Hiroshi Amano

 
Nélkülük nem lenne most annyi féle LED lámpa, így nem csoda, ha 2014-ben megkapták a fizikai Nobel-díjat a hatékony kék fénykibocsátó diódák felfedezéséért, amely lehetővé tette a fényes és energiatakarékos fehér színű fényforrások alkalmazását szerte a világon.
led lámpa, mennyezeti led lámpa
további blogbejegyzéseink