Hova kerüljön az állólámpa?

2019. december 09.

Mindannyiunknak szüksége van megfelelő világításra otthon, de nem szabad elfelejteni, hogy mint minden bútor, az állólámpa is kettős célt szolgál: megvilágítja a lakás részeit, illetve esztétikailag is fontos szerepet tölt be. Nemcsak a fénye, hanem a kialakítása is nagyban befolyásolhatja a szoba hangulatát, mely fontos szempont, ha stílusosan szeretnéd berendezni az otthonodat.
 
Állólámpa kiválasztáskor emiatt fontos figyelembe venned a modell kialakítását, amely tökéletesen passzol majd otthonod hangulatához, így egyaránt lényeges megfigyelned a lámpa talapzatát, illetve a búráját is, hogy megfelelő harmónia legyen az állólámpa és a meglévő bútorok stílusa között.

Állólámpa a nappaliban

A nappali az a helyiség, ahol szinte biztos, hogy betennél egy állólámpát, hiszen a mennyezeti világítás mellett fontos, hogy legyen egy kisebb fényforrás is arra az esetre, ha nincs épp szükséged a nagyvillanyra. Nincs szigorú szabály, hogy hova kell tenned, hiszen ez a Te otthonod, így oda teszed, ahol jónak látod, viszont érdemes szem előtt tartani néhány szempontot, mielőtt meghozod a végleges döntést. Persze bármikor átteheted, ez nincs lebetonozva :)
 
Ne tedd olyan helyre, ahol közlekedsz. Senki sem szeretne megbotlani benne, vagy leverni a búráját, mert útban van. Figyeld meg, hogy melyek azok a részek, ahol nyugodtan elfér egy állólámpa anélkül, hogy az valakinek útban lenne.
 
Jó megoldás lehet a kanapé két oldalára tenni egy-egy állólámpát, de ha például a kandalló mellett van két fotel, akkor melléjük teheted az állólámpákat, természetesen közel a falhoz, hogy ne zavarja a közlekedést.
 
Érdemes arra is gondolnod, hogy hova szeretnél több fényt, illetve milyen hangulatvilágítást szeretnél kialakítani. Tehetsz a szoba négy sarkába is egy-egy állólámpát, mely igazán meghitt hangulatot fog adni a nappalinak, mert nem minden lesz így megvilágítva, hiszen egyes részek a szobában csak árnyékos fényt kapnak így.
 
Kísérletezd ki, hiszen sok függ attól is, hogy hol vannak az ablakok, merre nyílnak az ajtók, illetve mennyi szabad helyed van.
 

Állólámpa a dolgozószobában

Mivel dolgozószobáról beszélünk, így szinte biztos, hogy feladatmegvilágítás céljából keresel állólámpát, így ezt többnyire az asztal mellé szokás tenni. Ha jobbkezes vagy, akkor bal oldalra, ha balkezes, akkor pedig jobb oldalra érdemes pozicionálnod az állólámpát.
 
Fontos itt megjegyezni azt, hogy ügyelj arra, hogy a lámpa fénye ne zavarja a szemedet, így érdemes olyan modellt vásárolnod, amelynek állítható a magassága, hogy tökéletesen be tudd állítani a fény esési szögét.
 

Állólámpa a hálóban

Amennyiben nagy hálószobád van, az ágy két oldalához betehetsz egy-egy állólámpát, amelyeknek a búrája, illetve a talapzata stílusban passzol az ágyhoz. Ha van fésülködőasztalod is, akkor oda is tehetsz egyet, de ide inkább LED-szalagokat vagy spot világítást szokás használni a tükör felső és oldalsó keretén.
 

Állólámpa a folyosón vagy a hallban

A folyosón vagy a hallban remek helye lehet egy vagy akár több állólámpának is, ha például egy gyönyörű festményt, vázát vagy más művészi alkotást szeretnél a figyelem középpontjába tenni egy stílusosan kialakított hangulatvilágítással.
 
Amennyiben nincs hely a folyosón, de szeretnéd megvilágítani a festményeidet, akkor érdemes lehet körülnézned a fali lámpák között is, hiszen ezek nem foglalnak helyet a földön.
 
Nézd meg a kínálatunkból jelenleg megrendelhető állólámpa modelleket, s rendelj kényelmesen, online.
állólámpa
további blogbejegyzéseink