Mennyezeti lámpa - ezt garantáltan nem fogod lefejelni

2019. december 19.

Kezdésként érdemes különbséget tennünk csillár és mennyezeti lámpa között. A csillár általában egy vagy több láncról lóg le, lehet egy- vagy többkaros is, csodaszép a kialakítása és általában ez az, amit a magas családtagok rendszerint lefejelnek.
 
Ezzel szemben a mennyezeti lámpa egy rendkívül praktikus világítótest, hiszen szorosan a plafonra illeszkedik, így még a két méter magas rokonoknak sem okoz gondot alattuk kényelmesen közlekedni.
 
Nem véletlen emiatt, hogy azok a háztartások, ahol két méter vagy annál magasabb családtag él, előszeretettel használják a csillárok helyett a mennyezeti lámpákat, hiszen ez nagyban megkönnyíti a mindennapos teendőket a lámpák alatt.
 

Csillárból elég általában egy is, de mennyezeti lámpából több modellt érdemes venni

 
Egy szobában általában egy csillár elegendő szokott lenni, kivétel, ha kastélyról van szó, de mivel a többség panelben vagy társasházban él, emiatt a legtöbb nappaliban csak egy csillár található.
 
Ezzel szemben azokban a lakásokban - főként panelekben -, ahol igen kicsi a belmagasság, és a két méter magas rokonok még az ajtón sem férnek be a fejük lehajtása nélkül, gyakran használatosak a mennyezeti lámpák, hiszen ezek közvetlenül a plafonra vannak illesztve, így megkímélik a magas családtagokat a felesleges ütközésektől.
 
Viszont a mennyezeti lámpák fénye nem olyan erős, mint a csillároké, így a központi mennyezeti lámpa mellé a sarkokba vagy a mennyezeti lámpa köré elszórtan érdemes még több kisebb, hasonló stílusú mennyezeti lámpát vagy spotlámpát választani.
 
Jó kombináció lehet ebben az esetben központi világításnak az Elda 3-as mennyezeti lámpája, melyet ki lehet egészíteni a sarkokban, vagy a lámpa körül Manacor spot lámpákkal, hogy elegendő fényt kapjon minden sarok a helyiségben.
 

Mennyezeti lámpa az étkezőasztal fölé

Rengeteg dizájner lakásban látni azt, hogy az étkezőasztal fölött, nagyon közel lelóg egy lámpa, mely csak addig mutat jól, amíg valaki el nem kezdi használni az étkezőasztalt. Leülni még le tud, de amint fel akar kelni, egyből lefejeli a csillárt.
 
 
 
 
 
Az ilyen típusú dizájner megoldás minden katalógusban jól mutat, viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy az étkezőasztal fölé csak akkor érdemes csillárt tenni, ha az nem gátolja az étkezőket a szabad mozgásban.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha étkezőasztal fölé keresel mennyezeti lámpát, nézd meg például a Sada 5-ös mennyezeti lámpáját, vagy a Monza 
mennyezeti lámpáját, amely az üveg borításnak köszönhetően még védve is van az esetlegesen felcsapódó pára vagy ételfröccsenés ellen.
 

 

 

 

Mennyezeti lámpa a fürdőszobába

Persze betehetsz ide egy csodaszép vízálló csillárt, de az emberek többsége örül, ha egyáltalán ki tudja nyitni az ajtót, annyira kicsi általában ez a helyiség. Így a robusztus csillárokat hagyd meg inkább a hoteleknek és kastélyoknak :)
 
A fürdőszobába fontos, hogy vízálló mennyezeti lámpa modellt válassz, hiszen elég egy rosszul megválasztott lámpa, ami rövidzárlatot okozhat, de rosszabb esetben még Te is megsérülhetsz.
 
Válassz emiatt a fürdőszobába olyan mennyezeti lámpát, ami IP65-ös minősítéssel rendelkezik, mely a vízállóságot jelenti.
 
 
 
 
Nézd meg például a Lagos mennyezeti lámpáját, és használd kiegészítésként a Faro spot lámpáját, hogy biztonságos legyen a fürdőszobádban a világítás kialakítása.
 
Nézz körül Villanyleó webáruházunk mennyezeti lámpa modelljei közt, s találd meg azt a fényforrást, amely megfelelő fényt fog adni a helyiségnek, illetve nem okoz gondot a magas családtagoknak a mindennapi teendők elvégzése sem.
mennyezeti lámpa
további blogbejegyzéseink