Milyen típusú lámpák illenek a fürdőszobába?

2019. szeptember 03.

Csak azért, mert a fürdőszobában nem töltesz el annyi időt mint a dolgozószobádban vagy a nappaliban, még nem jelenti azt, hogy itt el kell hanyagolni a megfelelő minőségű és típusú fényforrásokat.
 

Fő fényforrás

A legtöbben szeretnek egy fő fényforrást tenni a mennyezetre, mely lehet egy nagy lapos, víztől, párától és rozsdától védett lámpa, de a plafonra helyezhető, állítható spot karokkal ellátott világítótestek is alkalmasak erre a feladatra - amennyiben rozsdamentesek, bírják a párát és a felfröccsenő vizet.
 
Ennek a kiválasztása általában egyszerű feladat, hiszen a megfelelő kritériumokra való szűrés után már csak a stílus és a kialakítás az, amire figyelned kell, hogy illjen a fürdőszobád berendezéséhez a kiválasztott fényforrás.
 
A Lagos süllyeszthető fürdőszobai mennyezeti lámpája egyszerű kialakításának köszönhetően nemcsak megfelelő fényt nyújt, de vízállósága (IP65) miatt biztonságosan használható ebben a helyiségben is.
 

Tükör megvilágítása

A legtöbben szeretnek külön lámpát tenni a tükör mellé, fölé vagy akár egy beépített felső polcra, mely így optimálisan tudja megvilágítani a mosdókagyló körüli helyet.
 
Itt a legtöbben általában vízálló LED szalagokat, spot lámpákat, vagy beépíthető lámpákat szeretnek használni, mert ezeket könnyedén lehet egyedire szabni, beállítani vagy beépíteni.
 
 
 
A Faro mennyezeti lámpája kiválóan alkalmas a tükör körüli rész megvilágítására, hiszen egyszerre több is felszerelhető belőle, hogy megfelelően legyen megvilágítva az egész tükör körüli tér, beleértve a mosdókagylót és a körülvevő polcokat, szekrényeket is.
 

Egyéb sarkok fényforrásai

Abban az esetben, ha a WC is a fürdőszobában van, gyakran szokás a WC körül is elhelyezni egy lámpát, hogy ne kelljen minden esetben a fő fényforrást használni.
 
Ez főként a fürdőszoba méretétől és kialakításától függ, így egyaránt szokás a WC mellett fürdőszobai fali lámpákat vag beépíthető fényforrásokat használni. Ebben az esetben nem kell sem a nagyvillanyt, sem a tükör körüli világítást felkapcsolni, elég csak azt, ami a WC mellett van.
 
 
A toalett mellé kiváló fényforrás lehet az Ibros fali lámpája, mely IP44-es vízvédett kialakítással rendelkezik, valamint a lámpa körüli kis tok megfelelően védi a lámpát a szennyeződésektől is.
 

Ezekre figyelj oda fürdőszoba lámpa vásárlás előtt

Mivel a fürdőben sok a pára, így érdemes csak a rozsdamentes lámpák közül válogatnod, hiszen a mindennapos gőzt és párát nem minden típusú lámpa bírja.
 
Az is fontos, hogy vízálló legyen, így feltétlenül nézd meg, hogy milyen IP számmal látták el a gyártók, mert többféle típusú vízállóság létezik. Az első IP szám a szilárd anyagok elleni védelmi fokozatot, a második szám pedig a vízállósági fokozatot jelöli.
 
A fentebb említett IP65 így azt jelöli, hogy a lámpa védve van a teljes por behatolástól, illetve a bármilyen irányból érkező alacsony víznyomású vízsugártól. Az IP44 esetében az első számjegy azt mutatja, hogy a lámpa védve van az 1 mm-nél nagyobb szerszámok és kisebb típusú vezetékek ellen, illetve biztonságban használható a fényforrás bármilyen irányból érkező vízsugarak esetén is.
 
Wikipédián meg tudod nézni az összes IP számot, amelyet a gyártók használnak a termékeiken, hiszen így mindenkinek egyértelmű, hogy pontosan milyen szilárd vagy folyékony anyagok ellen van védve egy-egy termék.
 
Nem kell aggódnod akkor sem, ha nem érted teljesen az IP számokat, kollégáink készséggel segítenek kiválasztani a víz- és porálló fürdőszoba csillárokat és fali lámpákat, hogy biztosan olyan modellt rendelj majd meg, amellyel hosszútávon elégedett leszel.
fürdőszoba csillár, fürdőszoba mennyezeti lámpa, fürdőszobai fali lámpa
további blogbejegyzéseink