Ezt a 6 hibát ne kövesd el, ha asztali lámpa vásárlást tervezel

2019. december 12.

Az internet tele van olyan cikkekkel, amelyek arról szólnak, hogy mire ügyelj, ha asztali lámpa rendelésen gondolkodsz, viszont kevés szó esik arról, hogy milyen hibákat érdemes elkerülnöd a kiválasztási folyamat során. Olvass tovább, ha meg szeretnéd tudni, hogy mit ne tegyél, ha asztali lámpát szeretnél venni.
 

1. Hiba - nem megfelelő az asztali lámpa magassága

Nyilván ez függ az asztal magasságától és szélességétől is, így érdemes azt a szabályt fejben tartanod, hogy a lámpa ne legyen magasabb az asztal magasságánál, illetve az asztallal együtt olyan 150 - 160 cm magas legyen.
 
Az utóbbi szabály persze igaz a helyiség többi lámpájára is, hiszen nem lesz egyik lámpa sem kirívó, emiatt koherens lesz a szoba megjelenése.
 

2. Hiba - nem jó az asztali lámpa alakja vagy stílusa

Ez egy nagyon gyakori hiba, viszont könnyen kiküszöbölhető. Nagy asztalra robusztus lámpát, kis asztalra pedig finomabb kialakítású asztali lámpa modellt válassz.
 
Figyelj arra, hogyha leülsz az asztalhoz, akkor a lámpa búrája szemmagasságban legyen, különben bele fog világítani a szemedbe az égő, ami rendkívül kellemetlen, és káros is a szemre.
 

3. Hiba - túl nagy / kicsi az asztali lámpa búrája / ernyője

Ha túl nagy a lámpabúra, az túl sok helyet fog elfoglalni az asztalon, ha túl kicsi, az pedig nem fog elegendő fényt adni. Ne aggódj, ezt is egyszerűen lehet orvosolni. Általános szabály, hogy a lámpabúra átmérője 5 centivel legyen kisebb, mint a lámpatest hossza. Ha betartod ezt a szabályt, akkor biztosan nem fog elütni vagy furcsán mutatni az asztalon a lámpa.
 

4. Hiba - nem illik a szobába az asztali lámpa fényének a színe

Itthon gyakori az, hogy minden lámpának ugyanolyan színű égője van egy helyiségben, kivétel a konyha és a fürdő. Viszont az asztali lámpa modelleknél ki lehet használni a rengeteg féle színű izzót, hiszen így egy kis külön hangulatot tudsz teremteni az asztal körül. Próbálj ügyelni arra, hogy azért ne csinálj diszkót a nappalidból, hiszen ezt a péntek esti partik kivételével nem nagyon fogod használni.
 

5. Hiba - nem illik a szobába az asztali lámpa stílusa

Persze nagyon szép az, ha egy termékcsalád csillárját, állólámpáját és asztali lámpáit használod, viszont nem feltétlenül kell minden lámpának egyeznie. Érdemes szem előtt tartanod, hogy bizonyos elemeket azért összhangba kell hozni.
 
Figyelj arra, hogyha ezüst színű a többi lámpatest, akkor az asztali lámpa állványa is hasonló legyen. Ugyanez igaz a búrára is, így vedd figyelembe a már meglévő lámpáidat, és próbálj meg olyan asztali lámpát választani, aminek a színe vagy az árnyalata megy a többihez.
 

6. Hiba - mindenhova asztali lámpa kerül

Lehet, hogy annyira belejöttél a válogatásba, hogy mindenhova asztali lámpát akarsz tenni, viszont ez a típusú fénytest főként feladatmegvilágításra való. Mindenképpen szükséged lesz egy központi fényre (csillárra vagy függesztékre), hiszen ez a legalkalmasabb arra, hogy egészében megvilágítsa a szobát.
 
A kanapé mellé, ha nincs asztal, jól jöhet egy-egy állólámpa is, így az asztali lámpát inkább a karosszék mellé tedd az asztalra, ahol olvasni szoktál.
 
Ne ess túlzásokba, és mindig képzeld el, hogy az épp szóban forgó asztali lámpa valóban illene-e a lakásodba mind stílus, mind színek és fényerő tekintetében, vagy csak a bolt kirakatában mutat jól.
 
Tekintsd meg asztali lámpa modelljeinket, s ha nem vagy biztos, hogy a megfelelő modellt választottad ki, bátran kérd segítségünket e-mailben (info@villanyleo.hu) vagy telefonon (+36 70 432 - 8927).
asztali lámpa
további blogbejegyzéseink