Milyen asztali lámpát válassz?

2019. szeptember 17.

A lakás belső stílusának kialakításakor gyakran a legapróbb dolgoktól lesz egy helyiség kedves, barátságos, zord vagy épp fagyos hangulatú. A legtöbben szeretünk sok figyelmet fordítani a lakásban lévő nagyobb tárgyakra és bútorokra, így nem csoda, ha sokan elfelejtik az egyik legalapvetőbb, de nem sok helyet foglaló asztali lámpákat, melyek segítenek megadni a megfelelő hangulatot.
 
Az ideális asztali lámpa kiválasztása a hatalmas kínálatnak köszönhetően szinte már művészet, így gondoltuk segítünk megadni a legfontosabb támpontokat, hogy mit érdemes figyelembe venned, mielőtt megrohamozod Villanyleó csillár webshopunkat.
 

Döntsd el, hogy milyen célra szeretnéd majd használni az asztali lámpát

Például, nem mindegy, hogy olvasásra akarod majd használni, vagy csak megvilágítani az éjjeli szekrényedet. Az olvasáshoz és a bútorok megvilágításához is más-más típusú lámpákat szoktunk ajánlani, hiszen az egyikhez megfelelő erősségű pontos fény kell, a másik esetben pedig elég szokott lenni egy kis enyhe, szórt és/vagy szűrt fényű lámpa is.
 
Ha az otthoni irodádba keresel asztali lámpát, akkor nagyszerű ötlet lehet az, ha olyan modellt választasz, amelynek billenthető a fejrésze, hiszen így könnyedén be tudod majd állítani a fény dőlésszögét.
 
Olyan helyiségekben, amelyekben már vannak különböző fényforrások, mint például a nappali vagy az étkező, egy vagy két új asztali lámpa elhelyezése a dohányzóasztalon vagy egy stílusos kis állványon nagyszerű lehetőség arra, hogy azonnal felfrissítsd a belső teret, mely rugalmasabbá fogja tenni az egész helyiséget. Ilyen esetekben a nagyobb típusú, széles vagy akár érdekes, kissé kirívó textúrákkal ellátott modelleket szoktuk ajánlani, hogy könnyedén létre tudj hozni egy új mini-dimenziót a lakás ezen részében.
 

Figyelj a méretekre

A méret döntő szerepet játszik az asztali lámpák megválasztásában, de sajnos sokan nem gondolnak bele abba, amikor megvesznek egy hatalmas, de csodaszép lámpát, hogy a kávéscsészének, egy könyvnek és az olvasószemüvegnek már nem lesz elég hely az asztalon. Ez könnyen elkerülhető, ha észben tartod a rendelkezésedre álló teret - legyen az kisasztal, íróasztal, állvány vagy éjjeliszekrény.
 

Vigyázz a szemedre

Annak elkerülése érdekében, hogy a lámpa ne világítson zavaróan a szemedbe, válassz olyan asztali lámpát, aminek az árnyéka a szemeddel van egy szintben amikor ülsz, pihensz az ágyon, hasalsz vagy épp hanyatt fekszel. Érdemes kipróbálni - ne aggódj, mi nem nevetgélünk az ilyesmin, hiszen tudjuk, hogy nagyon nem mindegy, hogy milyen lámpát választasz magadnak. Használhatod ezt a módszert asztali olvasólámpa vásárlás előtt, vagy akkor is például, ha a nappaliba vagy az éjjeliszekrényed mellé keresel fényforrást.
 

Válaszd ki a megfelelő árnyalatot

Ha azt szeretnéd, hogy az új lámpa sok természetesnek tetsző fényt biztosítson a helyiségben, válaszd a fehér vagy világos színű szövettel ellátott lámpabúrákat. Ezek az árnyalatok a legsokoldalúbbak, mivel szórt fényt adnak az oldalakon át, erős fényben világítják meg a plafont, ami visszaverődve természetes fénynek hat, és ami a legjobb, hogy az alulról érkező fény pedig olvasásra is alkalmas.
 
Ezt megspékelheted egy kis csalafintasággal is, ami nem más, mint az okos izzók használata. Wifi kapcsolattal akár 16 millió színárnyalat körül tudsz így válogatni, s még azt is beállíthatod a legtöbb modellnél, hogy milyen erős legyen a fény, illetve mikor égjen, s mikor kapcsoljon le magától.
 
Nézd meg egyre bővülő asztali lámpa kínálatunkat, s rendeld meg még ma a számodra legoptimálisabb modellt.
asztali lámpa
további blogbejegyzéseink